Канон

Канон преподобномученице Елисавете

глас 8.

Песнь 1

Ирмос: Поим Господеви,/проведшему люди Своя сквозе Чермное море,/ яко Един славно прославися.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Подаждь Господи, души моей просвещение/ и уста моя недостойная отверзи,/ да воспою угодницу Твою преподобномученицу Елисавету,/ в нейже имя Твое святое славно прославися.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Чадо Господне возлюбленное, чудная Елисавето,/ вкупе с телесною красотою и величием княжеским/ духовною добротою украсилася еси,/ приумноживши данный тебе от Бога талант/ и себе яко дар Тому при­несши.                                   

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Отечество и сродников оставила еси/ и в новом оте­честве, светом православныя веры просветившися,/ Богу и людем любовию и милосердием послужила еси/ и мучение от безбожных претерпела еси./ Сего ради прослави тя Господь и Небеснаго Отечества на­следницу показа.      

Богородичен: Воспоим славу Пресвятей Деве Бого- родице,/ приведошася бо Царю Христу вслед Ея девы и жены,/ с ними же и святая преподобномученица Елисавета,/ небеснаго чертога жительница/ и Гос­подни трапезы брачныя причастница.


Песнь 3

Ирмос: Ты ecu утверждение/ притекающих к Те­бе, Господи,/ Ты ecu свет омраченных,/ и поет Тя дух мой.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Все упование твое на Господа возложила еси,/ и Той утверждение тебе бысть,/ Елисавето многостра­дальная,/ егда честныя останки мужа твоего своима рукама собираше,/ не ожесточила еси сердца твоего,/ ниже отчаянию предалася еси,/ но милостивно безбожнаго убийцу простила еси,/ теплую молитву Господеви возносящи.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Красоту мира сего и сладость презревши, Богомудрая,/ постническаго жития восхотела еси,/ и обитель основала еси,/ в нейже себе от утех мира сокрывши,/ милосердием твоим мира не оставила еси/ и стражду­щим добре послужила еси.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Христа Подвигоположника/ пред мысленным взором всегда имевши, мученице,/ Тому последовала еси не обинующися/ и крест свой понесла еси,/ себе отвергающися, ближним же послуживши,/ и в послу­шании воле Господней пребыла еси даже до смерти,/ юже мужественно приявши,/ Господом укрепляе­мая,/ за мучителей молилася еси.

 Богородичен: О Пресвятая Мати Дево!/ Светом Сы­на Твоего Божественнаго/ омраченную грехми душу мою милостивно просвети/ и теплотою молитв Твоих растопи лед жестокосердия моего,/ и укрепи мене,/ да последую узким путем ко спасению,/ наставницу имея преподобномученицу Елисавету.

Господи помилуй (3раза).

Седален, глас 5:

От юности Господа возлюбивши,/ Тому поработала еси, блаженная Елисавето,/ и явилася еси яко почва плодородная,/ на нюже доброе семя Православия всеяно бывше, сторичный плод принесе./ Сего ради буди нам ходатаица/ и умоли Создателя бесплодие сердец наших разрешити,/ да принесем и мы Ему службу тру­дом и молитвою,/ наипаче же любовию и смирением./ Аще же призовет нас Господь на подвиг исповедничества/ и страданий за веру,/ помолися за нас, во еже не отринути нам чашу сию/ но все до конца претерпети,/ и тако краткою стезею Царства Небеснаго достигнути.

Слава, и ныне, Богородичен:                                                                                                   

Не замедли, Пресвятая  Богородице,/ молитву Твою Богу принести о Российстей земли и о людех ея./ Погибаем бо от множества прегрешений и вопием Ти:/ Ты еси управительница и Споручница/ всех, упо­вание на Тя возложивших.


Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи,/ смотрения Твоего таинство,/ разумех дела Твоя/ и прославих Твое Божество.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Якоже Марфа, послужила еси Господеви,/ преподобномученице Елисавето,/ в малых сих и убогих и недужных, и падших  Образ Его прозревши./ Научи и мене в ближнем моем Владыку Христа почитати/и Ему послужити.           

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Благую часть, о Елисавето, избрала еси,/ уподобившися Марии,/ и все помышление твое ко Господу простерла еси,/ непрестанно молящися и во словесех Его поучающися,/ и воле Его, сиречь промышлению бла­гому, себе предала еси.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Помолитеся Господеви о нас,/ святыя жены Марфо и Марие/ с преподобномученицею Елисаветою,/ яже, яко добрая наставница,/ не токмо сама стезею подви­га сугубаго пройде/ и земли кротких достиже,/ но и иных на оный спасительный путь привлече./ О святая Елисавето,/ приими и нас яко учеников тво­их/ и на стезю спасения настави.

Богородичен: Блажено чрево Твое, Пренепорочная,/ носившее Зиждителя всех,/ Тобою к нам снизшедшаго,/ и блажени людие, Тобою к Нему притекшии./ Сего блаженства причастники и нас сотвори,/ Тебе присно прославляющих.


Песнь 5

Ирмос: Утренююще вопием Ти, Господи, спаси ны: Ты бо еси Бог наш, разве Тебе иного не вемы.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Неизреченным смотрением Господним/ горькия во­ды страдания причастившися,/сладость Духа Божественнаго в сердце своем обрела еси,/ да, не вжаждешися во веки/ и да напоиши нас немощных водою жи­вою любве и милости,/ яже истече из твоего сердца.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Воля Господня во святых Его совершается:/ ходят бо неотступно по стопам заповедей Его,/ Такожде и ты, о преподобномученице,/ всю себе Господеви предав­ши,/ радость, вкупе же и скорбь от Того с благодарени­ем прияла еси/ и послужила еси Ему, подвизающися благочестно./ Научи и мене достойно Господу послу­жити/ и в послушании воле Eго пребыти, да не будет мне иго Его благое в скорбь/ и бремя Его легкое в тя­гость,/ но да утвердится и упокоится в Нем сердце мое.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Помолися о мне, преподобномученице,/ да будут молитвы твоя врачевством многоболезненной души моей,/ недугующей грехми./ Никтоже бо просящий отыде от тебе без помощи и утешения.             

Богородичен: Дерзновения не имам/ просити у Гос­пода отпущения грехов моих;/ сего ради к Тебе, Влады­чице, припадаю,/ преклонив колена души и телесе./ Тебе вверяю немощное моление мое,/ да принесеши его ко престолу Всевышняго/ и да приемлю Тобою от Него спасение, радость и мир.


Песнь 6

Ирмоc: Ризу мне подаждъ светлу,/ одеяйся светом яко ризою,/ многомилостиве Христе Боже наш.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

К кому прибегну в нищете моей,/ аще не к тебе, свя­тая преподобномученице Елисавето/Обнажися душа моя от всякия добродетели,/ уязвися от прилогов вражиих./ Но вем нищелюбие твое,/ яко николиже отринула еси просящаго/аще ли убог, и аще и грешен, аще и злое сердце име./ Тако и мене недостойнаго и уничиженнаго не отжени,/ но помолися Господеви о исправлении жития моего.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Да не будет мне в осуждение молитвословие сие/ из глубины зол моих возносимое:/ хотят бо сомкнутися надо мною волны моря житеискаго,/ и пути благаго не вем./ Но ты помолися о мне, святая Елисавето,/ хотящи мене спасти и на стезю правую наставити./Ты бо и прежде, никем не гнушающися и к немощем грешных снисходящи,/ многим путь ко спасению по­каза.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Приими мене с любовию, милостивая Елисавето,/якоже и всегда принимала еси подобных мне больных и сирых,/ и крепостию оскудевших./ Утоли глад и жажду,/ исцели болезни души моея,/ и, присно ко Христу молящися,/ испроси мне у Него еже потребно ко спасению.

Богородичен: Богородице Дево,/ радости Виновнаго рождшая,/ просвети радостию Твоею сердце мое,/ помраченное страстьми многими,/ тьмою уныния плененное,/ лютым разслаблением недугующее./ Омый скверну души моея и подаждь ми светлую одеж­ду,/ в нейже представ ко Господу, не изгнан буду из чертога брачнаго.

Господи помилуй (3раза).

Кондак, глас 2:

Величие подвига веры кто повесть:/ во глубине земли, яко в раи светлости,/ страстотерпица Великая княгиня Елисавета со Ангелы во псалмех и пениих радовашеся/ и, убиение претерпевающи,/ о безбож­ных мучителех взываше: Господи, прости им грех, сей,/ не ведят бо, что творят./ Тоя молитвами, Христе Боже,/помилуй и спаси души наша.

Икос:

Прежде кончины убиение претерпела еси, Елисаве­то мученице, егда убийца мужа твоего порази неисцельною раною душу твою, и тако для радостей мира сего умерши, воскресла еси, якоже древле Тавифа, во еже немощным послужити. Сему же подвигу радости нескончаемый причастившися, напитала еси ду­шу свою светом Божественныя любве; сего ради не убоялася еси мучителей, убивающих тело, егоже разрешившися, душею востекла еси ко Господу, Его­же моли помиловати и спасти души наша.


Песнь 7

Ирмос: Отроцы еврейстии в пещи/ попраша пла­мень дерзновенно,/ и на росу огнь преложиша, вопи­юще:/ благословен ecu, Господи Боже, во веки.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Согрешихом, беззаконновахом, - взывают ко Гос­поду российстии народи,/ — отступихом от Тебе, якоже древле Израиль./ Сего ради оставлени быхом ходити в воле нашей и ныне наказание терпим./ Но молитва­ми святыя преподобномученицы Елисаветы/ и всех новомученик Твоих,/ умилосердися, Господи,/ поща­ди нас и вразуми,/ да обратимся и покаемся от злых дел наших,/ и хвалу Тебе воспоем во веки.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Се суд Божий над отечеством нашим:/ терние бо не­нависти и волчцы безверия/ произведе нам Русская земля;/ еще же и плевелами ересей засеяна бысть от врага./ Сохрани, Господи, молитвами всехвальныя Елисаветы и всех новомучеников/ благочестия добрыя злаки,/ да не подавлени будут от терния,/ ниже смесятся с плевелами,/ но да возрастут и умножатся/ и да вопиют людие Российстии:/ благословен еси, Гос­поди Боже, во веки.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Имамы ли надежду на спасение,/рцы нам, о препо- добномученице Елисавето?/ Не всуе ли моление на­ше?/ Не сынове ли есмы избивших пророки?/ Ни,но твои чада по духу есмы./ Ты же мати наша еси и наставница,/ на твои молитвы надеемся и с тобою воспеваем, Господеви во веки.       Богородичен: Радуйся, многострадальная Русская земле:/ Божия бо Матерь покров Свой святый над тобою распростре/ и молится о тебе неусыпно/со всеми новомученики Российскими,/ во еже спастися всем чтущим Ю/ и прославляющим во веки.


Песнь 8

Ирмос: Седмерицею пещь/халдейский мучитель/

богочестивым неистовно разжже;/ силою же луч­шею спасены сия видев,/ Творцу и Избавителю вопияше:/ отроцы, благословите,/ священницы, воспой­те,/ людие, превозносите во вся веки.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Егда убиваема была еси,/ о преподобномученице,/ не поколебася вера твоя и милосердие не оскуде./В час бо предсмертнаго Твоегно борения/ не оставила еси служения страждущим/ и к Богу взывала еси, во­пиющи/ благословите, людие, Господа,/ и превозно­сите Его во веки.     

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Якоже древле, Господи, мученицы Твои/ свидетелие веры в мире безбожном быша,/ тако и святая пре- подобномученица Елисавета/ веру свою от дел своих явила и смертию запечатлела есть,/ и многия русския люди научила Тебе воспевати во веки.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Покажи Мне веру твою и любовь от дел твоих,/ — взывает ко мне Господь,/ — и не имам, что отвещати,/ есмь бо яко древо безплодное, и несть мне оправдания./ Но смирися пред Господем душа моя и волю Его творити восхоте./ Укрепи мене, Елисавето, на подвиг сей,/ да не отступит от мене благое сие произволение,/ и да вопию присно/ отроцы, благословите,/ священ­ницы, воспойте,/ людие, превозносите во вся веки.

Богородичен: Аще не имам любве,/ есмь, якоже рече Апостол, медь звенящая и кимвал звяцаяй./ Смутися сердце мое от слов Сих,/ зане о мне речени суть./ Еще мало, и погибну во оскудении моем./ Но покрый, Всебогатая Богородице, милосердием Твоим скудость мою,/ и спаси мя, превозносящаго Господа во веки.


Песнь 9

Ирмос: Ужасеся о сем небо  и земли удивишася концы,/ яко Бог явися человеком плотски,/ и чрево Твое быстъ пространнейшее Небес:тем Тя, Бого­родицу,/ Ангелов и человек чиноначалия величают.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Восплакася душа моя,/ яко видех землю Русскую кровьми святых Божиих обагренную./ Господь мой благ есть: како попусти сие?/ Не плачися, о душе,/ молися святой преподобномученице Елисавете/ и разумей смотрение Божие:/ Той бо мучеников Своих зело возлю­би/и дерзновение им дарова/ молитися о нас грешных.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Не ведомы нам судьбы Твоя, Боже:/ что еще будет с нами в жизни сей,/ киими путями хощеши нас ко спасению привести?/ Но даждь нам волю Твою без смущения и ропота прияти и добрым подвигом подвизатися,/ и Царства Небеснаго достигнут,/ идеже угодницы Твоя собрани суть,/ с нимиже и преподобномученица Елисавета,/ юже ныне прославляем.

Святая преподобномученице Елисавето, моли Бога о нас.

Мощи твоя святыя/ во Святей Земли почивают, Елисавето,/ душею же присно Господу предстоиши в Горнем Царстве Его/ и молишися дерзновенно о всех людех,/ наипаче же о прославляющих тя и по­двигу твоему подражающих,/ к ним же сподобит приблизити Господь и нас недостойных.    

Богородичен: Се суд близ есть;/ не попусти, Господи, поползновения стопам нашим,/ не даждь уклонитися во зло, ниже в леность,/ отжени от душ наших смуще­ние и сомнение,/ да не погибнем яко беззаконнии,/но да спасемся со святыми,/ молитвами Пречистыя Твоея Матере/ и святыя угодницы Твоея княгини Елисаветы.


© 2014-2016. Все права защищены.
Марфо-Мариинская Обитель милосердия.

СОКОЛ - Создание сайта
119017, г. Москва, ул.Большая Ордынка, д. 34
Телефон: 8-499-704-21-73
E-mail: mmom.pokrov@gmail.com